Renhållningen Kristianstad skyltar om efterhand

Renhållningen Kristianstad byter ut sina skyltar efterhand som det behövs. Först ut var återvinningscentralen i Åhus. Vi frågade Mathilda Gylling om deras arbete med skyltarna och lät henne ge sina bästa tips.

Varför valde ni att skylta om med det nya skyltsystemet?
- Vi hade ett gammalt skyltsystem i Åhus och hade behov av att komplettera med fler och då kände vi att det var läge att testa det nordiska skyltsystemet där.

Hur gick ni tillväga vid införandet, hur såg arbetsgången ut, skyltade ni om hela kommunen eller lite åt gången?
- Vi skyltade endast om i Åhus till att börja med. Vi har två återvinningscentraler som är nyare och har vårt egna koncept som är för nytt att byta ut. Vi införde därför först i Åhus och håller just nu på att skylta om på vår minsta återvinningscentral i Degeberga också, som har ännu äldre skyltar. På sikt kommer även återvinningscentralen i Tollarp att få nya skyltar.

Vad kostade genomförandet?
- Kostnaden landade på 70 000 kr. Då återanvände vi befintliga skyltar på rampen som vi monterade nya dekaler på.

Var det något som var svårt/klurigt?
- Återbruket var klurigt, där fanns inte piktogram för allt som vi tar emot så där fick vi pussla ihop det nya med det gamla. Vi har även lite klurigt med uppdelningen av träavfall eftersom vi har insamling av målat och omålat trä.

Hur har det tagit emot, av anställda och hushåll? Gjorde ni någon särskild informationsinsats?
- Överlag bra. Energiåtervinningsfraktionen har skapat förvirring, men det är ju meningen. Vi införde i samband med att högsäsongen drog igång runt påsk och det var positivt. Skyltarna är enkla, färgglada och enkla att komplettera med ytterligare information vid behov.

Har ni något tips att ge andra som ska införa systemet?
- Börja och komplettera med tilläggsskyltar när det körts in lite. Då kan man justera och komplettera med information utifrån personalens erfarenheter.