Frågor och svar om skyltsystemet

Frågor och svar 

Här har vi samlat svar på de frågor vi ofta får – allt för att du snabbt och enkelt ska hitta den information du söker. Hittar du inte svaret på just din fråga? Tveka inte att kontakta oss!

Införande av skyltsystemet

Symbolerna bygger på en prisbelönad design som tagits fram och implementerats av Cirkulaer Danmark. Avfall Sverige har under 2019 prövat symbolerna i medborgarpaneler, genom tester på stan, i soprum och på återvinningscentraler, samt av experter i olika tillgänglighetsaspekter och anpassat dem efter svenska förhållanden och krav. Sommaren 2020 gjordes systemet tillgänglig i Sverige.

Ja. Systemet funkar på återvinningscentraler, återvinningsstationer, på sopkärl, i soprum, och vid insamling på stan. 

Det är frivilligt att ansluta sig till systemet. Man kan välja att göra en stegvis övergång, och byta skyltar/märkning när man ska byta skyltsystem. 

Avfall Sverige, tillsammans med övriga nordiska organisationer, äger symbolerna. Vi tillhandahåller digitala original i olika fil-format som är fritt att använda. Ni står själva för tryckkostnader och andra kostnader för att sätta upp skyltarna på era återvinningscentraler m.m.

Du laddar ner materialet här. 

Om skyltsystemet

För att hålla ihop skyltsystemet är det viktigt att ha ett beslutande organ för utveckling av nya symboler. De som ansvarar för detta är Avfall Sverige tillsammans med Cirkulaer Danmark, Samband (Island) och KIVO i Finland, som tillsammans bildar föreningen EUpicto. EUpicto måste godkänna alla nya symboler och eventuella justeringar av de gamla, innan de får användas.

Skälet till att detta och EUpicto ansvar är att det annars riskerar att utvecklas en mängd nya symboler i våra olika kommuner och länder med följden att vi snart inte har ett gemensamt system och då faller hela arbetet.

Systemet är utformat i samarbete mellan flera länder och skillnaderna är så få och små som möjligt. På det stora hela fungerar avfallssorteringen på samma sätt i olika länder, men vissa skillnader finns beroende på andra sorteringskrav och organisering. Det svenska systemet är utformat utifrån svenska förhållanden och är det du ska använda.

Målet är att symbolerna ska se likadana ut över tid, genom samordning på nordisk nivå. Samtidigt, det är inte ett statiskt system, utan det kommer att utvecklas över tid efter användares behov. Fler symboler kommer att läggas till, allteftersom nya behov uppstår och fler fraktioner ska sorteras separat. Om du har specifika önskemål om symbol systemet och fraktionsnamn är du välkommen att  kontakta Avfall Sverige.

Om skyltprojektet

Olika system i olika kommuner gör det svårare för kunderna att göra rätt. Det gemensamma skyltsystemet ska göra det enkelt för alla att sortera rätt. Målet är ökad återvinning och ökade möjligheter att nå en cirkulär ekonomi. I förlängningen är målet att hela Norden ska använda samma system, med samma symboler.

Det finns flera svar på den frågan, dels för medborgarna, dels för kommunerna, men också för producenterna. För medborgarna ska det vara lätt att göra rätt. Förhoppningsvis gör detta att det blir enklare att sortera och att vi därigenom ökar sorteringen.

För kommunen kan detta bli ett sätt att effektivisera. Det är kostnadseffektivt med samma system i hela landet. Det skapar också möjlighet att göra nationella och nordiska kampanjer.

För producenter gör samma symbol i hela Norden bland annat att det blir enklare att trycka sorteringsanvisningar på förpackningar och därför blir det billigare.

Det svenska systemet består av drygt 100 symboler. Det är mellan 10–15 symboler som gemene man kommer att stöta på dagligen, så som restavfall, matavfall och olika förpackningsslag. Övriga är sådana som man mer sällan kommer att se, till exempel symboler inom grovavfall och trädgårdsavfall. 

För att täcka upp ett så stort behov som möjligt behövs många symboler. Istället för att många ska behöva göra lokala anpassningar gör vi många symboler. Symbolerna grupperas också i färger för att det ska bli enklare att hitta rätt. 

Arbetet inleddes med en förstudie som kartlade befintliga skyltsystem, samt behovet av och utmaningar vid framtagningen av ett gemensamt skyltsystem.  

I del 2, framtagandet av systemet, har Avfall Sverige strävat efter en bred förankring genom att arbeta nära en projektgrupp och haft avstämningar med en referensgrupp samt med alla berörda branschorganisationer. Vi har gjort en större webundersökning (1 000 intervjuer med representativt urval av svenska folket), pilottester både på återvinningscentraler, i soprum och på stan’. Vi har hela tiden arbetat i nära samarbete med övriga nordiska avfallsorganisationer.

Hur använder vi skyltsystemet?

Ja. Symbolerna laddas ner kostnadsfritt på sverigesorterar.se. Läs gärna manualen och särskilt kapitlet Tillämpning av systemet på sida 28 innan användning av symbolerna.

Att använda lågupplösta filer och originalen för tryck är utan kostnad för kommuner, kommunala bolag, producenter och andra användare. Du bekostar dock själv all produktion och kommunikation.

Ja, en designer eller grafiker kan anpassa filformaten så länge riktlinjerna för anpassning följs.

Symbolsystemet är utvecklat för att användas av alla kommuner, avfallsföretag och producenter, så länge riktlinjerna för anpassning av filerna följs. Vi uppmanar alla att följa rekommendationer för skyltning och placering på sopkärl.

Nej. Varje symbol har sitt specifika fraktionsnamn som inte ska ändras. Designprocessen innefattade även ett omfattande terminologiarbete, där branschföreträdare och användare har jämkat samman olika övervägande för att finna det bästa namnet för varje fraktion och tillhörande ikon. Fraktionsnamnen är valda för att likrikta inte bara symbolsystemet utan även fraktionsnamnen över hela landet med syfte att underlätta för ökad återvinning.

Nej, färgerna får inte ändras. Systemet är utformat i färgkategorier efter gemensamma egenskaper. Se sidan 28 för tillåtna anpassningar.

Ja. Alla symboler kan, utöver att användas med sin färgade bakgrund, även användas med svart bakgrund. Dessa finns för nedladdning på sverigesorterar.se. 

Nej, du får inte blanda ikoner och fraktionsnamn. Om du har specifika önskemål om symbolsystemet och fraktionsnamn, vänligen kontakta Avfall Sverige.

En legoskylt är när två eller fler symboler placeras intill varandra med en kantlinje emellan. Vi rekommenderar legoskylt i stället för att sammanställa flera symboler på samma skylt. 

Det går jättebra att skriva en eller flera översättningar under det svenska fraktionsnamnet. Använd samma typsnitt och versaler, gärna i samma teckenstorlek som det svenska fraktionsnamnet.

Vad bra! Det betyder förmodligen att ni är bra på att sortera! Har ni behov av en ny symbol så kontakta Avfall Sverige. Kanske utvecklar vi just nu denna symbol. Om ert behov delas av fler kan utvecklingskostnaderna delas av flera användare.

Användarmanual

I användarmanualen hittar du information om hur skyltsystemet ska användas.

Anva Ndarmanual Ladda ner